Yhteisöllisyys kylä- tai kaupunginosatoiminnassa

10.12.2021

Ruokailutapahtuma on aina yhtä tärkeä tilaisuus

Yhteisöllisyys tai johonkin ryhmään kuuluminen on meistä monelle tärkeää. Merkittävää on ainakin itselle, että on ryhmiä tai kokoontumisia, jossa voi tehdä itselle tärkeitä asioita. Kohtaamiset erilaisissa tilanteissa on tärkeitä uuden oppimiselle, mielenterveydelle sekä sosiaalisten taitojen ylläpitämiselle.

Kyläyhteisöt ovat edelleenkin tärkeitä paikkoja varsinkin harvaan asutuilla alueilla, jossa muutenkin ihmisten näkeminen voi jäädä vähiin. Juvan ja Mäntyharjun alueella olemme saaneet olla mukana kyläyhteisöiden tapaamisissa, jossa ruualla on tärkeä osuus. Ruoka yhdistää saman pöydän ääreen positiivisella tavalla ja luo hyvää mieltä päiviksi eteenpäin. Menumatin isot ateriavuoat ovat helppokäyttöisiä lämmityksen ja tarjoilun osalta. Kaikilla on hyvät mahdollisuudet osallistua tapaamisiin ja keittiössä veivaaminen jää vähemmälle Menumatin avulla.

Kyläyhteisöillä on käytössään usein tyhjiksi jääneitä koulukiinteistöjä, jotka puuttuvat kaupungeista. Kaupunginosatoimintaa on viety eteenpäin esimerkiksi Helsingissä, Helka Helsingin kaupunginosayhdistys ry:n kautta enemmän sosiaalisen median kautta ja sitä kautta osallistumaan oman kaupunginosan toiminnan kehittämiseen. Yhteistä ruokailua kyläyhdistysten tapaan on haasteellista järjestää ja yhteisöllisyys tämän osalta jää vähemmälle huomioille.

Ruoka on yhdistävä tekijä monessa kohtaa. Nykyisessä hybridityössä toimistossa sekä kotona, yhteistä ruokailua työpaikalla arvostaa entistä enemmän pitkän etätyöjakson jälkeen. Osalla on oma henkilöstöravintola, osalla omat eväät ja osalla Menumatin valmiit annokset. Oma muisto 70-luvulta teollisuuslaitoksessa ruokatunnin viettämisestä tupakkahuoneessa, on vahva muisto eväitten syömisestä sekä yhteisöllisyydestä, jota tupakkaporukka tunsi keskenään. Eväitten syöminen, joko itselaitettu tai valmiina ostettu, on vieläkin voimissaan. Tupakkahuoneessa syöminen sen sijaan tuntuisi todella kummalliselta.

Yhteinen ruokailu on enemmän kuin energian tankkaamista. Suomalaisen ruokaperinteen makujen lisäksi makumaailmaan tulee yhä enemmän vaikutteita maailmalta. Kouluruokailussa on tällä hetkellä kokeilu Espoon Kuitinmäessä, jossa yläkouluikäisiä yritetään saada ruokailemaan kouluruokaa etnisten ruokien avulla.

Ruokakulttuuri muuttuu, mutta ruokailutapahtuma on aina yhtä tärkeä tilaisuus!Jaana Korkeila-Långsjö

Kirjoittaja on suomalaisen ruokapalveluyritys Menumat Oy:n myyntijohtaja, ja vastaa työssään kotia-aterioiden, asumispalveluiden ruokatuotteen sekä Rehti Lunssi -konseptin myynnistä.

Menumat Oy - puh. 020 796 1550, s-posti: asiakaspalvelu@menumat.fi