Hävikkiviikko. Miten koemme ruokahävikin?

21.09.2021

Suomessa vietetään hävikkiviikkoa viikolla 37. Vaikka viikko on jäänyt jo menneeseen, ruokahävikkiä tulee edelleenkin ja etenkin kotitalouksissa. Ruokahävikin pienentämiseksi on esimerkiksi Oulun seudulla perustettu kaksivuotinen Prikka kiertoon -hanke, jonka tavoitteena on ratkoa kaksi ajankohtaista hanketta: hävikkiruuan parempaa hyödyntämistä sekä haasteellisessa työmarkkina-asemassa olevien työllistymistä.

Menumatin aterioissa raaka-ainehävikki, joka on tullut matkan varrella, on asianmukaisesti hoidettu omavalvontasuunnitelman mukaisesti. Biokaasun tuottamiseen tarvitaan biohajoavia raaka-aineita. Kotiin toimitamme ateriakokonaisuuden, jonka sisältö on mietitty vastaamaan ravitsemissuosituksia sekä kooltaan että koostumukseltaan. Hävikkiä valmiista ruuasta tulee äärimmäisen vähän. Tarjoilu- ja säilytysastia kierrätetään metallin joukossa eteenpäin hyödynnettäväksi.

Joukkoruokailussa kuten perhe- tai palvelukodeissa, ruokalistasuunnittelulla on tärkeä merkitys ruokahävikin vähentämisessä. Äkilliset muutokset ruokailijoiden määrässä on helppo huomioida lämmitettävissä määrissä ateriakohtaisesti, kun käyttää Menumatin kuumennettavia ateriavuokia. Mielestäni annostelussa olisi hyvä huomioida ruokailijakohtainen annoskoko, jotta lautashävikkiä syntyisi mahdollisimman vähän.

Henkilöstöravintoloissa arki alkaa palailemaan hiljalleen lounaiden merkeissä. Edelleenkin toimistotaloissa ovat ruokailijamäärät vähäisempiä kuin ennen koronaa ja etätyötä tehdään jatkossakin. Rehti Lunssi -ateriat ovat sopivia kotiin, etäilyyn tai työpaikalle. Niillä pystyy täydentämään viikoittaista ruokailua hybridimallilla, joka tuntuu olevan päivän sana. Rehti Lunssi on sopivankokoinen annos syötäväksi, viherosion voi tuoda kotoa tai hakea henkilöstöravintolasta ja hävikki pysyy minimissään.


Jaana Korkeila-Långsjö

Kirjoittaja on suomalaisen ruokapalveluyritys Menumat Oy:n myyntijohtaja, ja vastaa työssään kotia-aterioiden, asumispalveluiden ruokatuotteen sekä Rehti Lunssi -konseptin myynnistä.

Menumat Oy, puh. 020 796 1550, s-posti: asiakaspalvelu@menumat.fi