Yllättävät tilanteet

20.10.2021

Miten tässä näin kävi? Jokainen meistä joutuu tilanteisiin, joita ei ole suunnitellut tai edes ajatellut käyvän omalle kohdalle. Yllättävät tilanteet tuovat jännitystä päivään. Niitä tilanteita toivoo kuitenkin olevan mahdollisimman vähän, jos kyseessä on vähemmän miellyttävä asia. Ja nälkäisenä kaikki tuntuu kurjemmalta kuin se tilanne, että on kylläinen olo.

Hoivapuolella henkilökunnan mitoitus voi muuttua nopeasti ja pääset tekemään pidempää päivää tai päivän vauhdikkaammin kuin normaalisti. Asiakas saattaa kotiutua sairaalasta siten, että ruokapuoli on jäänyt miettimättä kotiuttamisen yhteydessä. Mistä ruoka? Menumatilla palveluautomaatin avulla kotona on aina ruokaa odottamassa kotiuttamista, ja päivän lounaan/päivällisen kanssa ei tule haasteita.

Yhteisöllisessä ruokailussa on monta tapaa hoitaa asukkaiden aterioinnit. Ne voidaan tehdä paikan päällä joko osittain tai kokonaan. Ruoka voidaan tuoda lämpimänä pääkeittiöstä tai cook and chill -menetelmää noudatettaessa kuumentaa ateriat ruokailuhetkeä varten. Tai sitten voi olla aina ruokaa varattuna pakastimessa suunnitelmien mukaisesti tai varattuna niihin elämän tähtihetkiin, kun kokki soittaa aamulla olevansa sairas. Tällöin on hyvä olla Menumatin ruokaa varattuna pakkasessa, jota jokainen osaa kuumentaa.

Työpaikalla on joskus tilanteita, jossa nälkä yllättää ja hankala saada ruokaa siihen hetkeen. Jos on pakkanen, edes pieni, pystyy pitämään varalla Rehti Lunssi -aterioita odottamaan ruokailuhetkeä epätyypillisenä aikana. Joskus hyvä varautua siihen, että yllättävät tilanteet tulee ruuan osalta selätetty varautumalla tulevaan.

”Oulun yliopiston aate- ja oppihistorian lehtori Erkki Urpilainen on opettanut jo 15 vuoden tulevaisuudentutkimusta. Hänen mielestään tulevaisuudentutkimusta tarvitaan siitä yksinkertaisesta syystä, että tulevaisuuteen on parempi varautua kuin tulla yllätetyksi housut kintussa. Tulevaisuudentutkimuksen lähtökohta on, että tulevaisuuden ennustaminen on mahdotonta.

Suomi on ainoa maa, jossa tulevaisuudentutkimusta opetetaan kaikissa korkeakouluissa. Tieteellinen tutkimustoiminta on keskittynyt Turun yliopistoon”. Lähde: Yle uutiset 29.12.2014

PS. Vaikka lähdetieto on miltei seitsemän vuotta vanha, pitää se edelleenkin paikkansa. Kuka meistä osaa ennustaa tulevaisuutta tai sitä, mitä tulee tapahtumaan?


Jaana Korkeila-Långsjö

Kirjoittaja on suomalaisen ruokapalveluyritys Menumat Oy:n myyntijohtaja, ja vastaa työssään kotia-aterioiden, asumispalveluiden ruokatuotteen sekä Rehti Lunssi -konseptin myynnistä.

Menumat Oy - puh. 020 796 1550, s-posti: asiakaspalvelu@menumat.fi